Ние представляваме държавата. Не можем да си позволим да я вкараме

...
Ние представляваме държавата. Не можем да си позволим да я вкараме
Коментари Харесай

Арх. Влади Калинов: Не можем да вкараме държавата в приключение, което да струва стотина милиона

„ Ние представляваме страната.  Не можем да си позволим да я вкараме в премеждие, което може да й коства стотина милиона . “ Това съобщи в изявление за БНР новият шеф на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) арх. Влади Калинов.
Включването и на външни експерти в  започналата инспекция арх. Калинов изясни по този начин:

Случаят е толкоз неповторим и безизходен, че отговорността, която би трябвало да поемат юристите на Дирекцията, излиза отвън техните пълномощия и пълномощия . Всъщност, става дума за случай, който се влачи от 1996 година, колкото и да е необичайно. “

Тогава в обстоен организационен проект е било планувано създаване на постройка с височина 108 метра на същото място в столичния регион „ Лозенец “, посочи Калинов. По думите му целият проблем се корени в устройственото обмисляне, заложено тогава. Калинов обърна внимание на обстоятелството, че страната е изключена от санкционирането на подробните устройствени проекти и те са напълно в ръцете на общинските управляващи, има само правосъден надзор.

 Снимка: БГНЕС

Основният проблем, който се явява при „ Златен век “, е смяната в Закона за устройството на територията от 2017 година , с която се удължава срокът на деяние на разрешенията за градеж на всички обекти от тази категория, акцентира Влади Калинов.

„ Ние го познаваме като „ закона „ Артекс “. Този закон, когато е юридически, е позволена съществена и тежка неточност, недостатъчност този закон не разяснява какво се случва с към този момент започнатите строителни обекти “, уточни Калинов в предаването „ Хоризонт до обед “. Това съгласно него дава опция на всички заинтригувани или наранени страни да вършат тълкувания. Има диаметрално противоположни отзиви на специалистите, добави арх. Калинов.

Въпросът със прекъсването на строителството на „ Златен век “  към този момент е завършен и не стои , разяснява Влади Калинов.

„ Пред нас стои ясно подложен въпросът дали този градеж е легален или не е легален , т.е. дали има позволение за градеж или няма. Това е тематиката, която се разисква сега. “

 Арх. Пламен Мирянов-младши, шеф на компания „ Артекс инженеринг “ Снимка: Ани Петрова

Арх. Пламен Мирянов и неговата компания настояват, че разрешението за градежа на „ Златен век “ е годно до ноември 2022 година. Запитан може ли страната да бъде наказана от вложителя за пропуснати изгоди, за времето, в което градежът на небостъргача беше спрян, Влади Калинов посочи:

„ Може, несъмнено. Рискът е голям. Вероятно ще има някакъв иск от порядъка на стотина милиона . Което аз не мога да взема като решение с лека ръка. “

„ Не е обикновено, създавайки един закон, да залагаш при влизането му в действие ето такива клопки, които по-късно вероятно да вкарат страната в големи разходи за неща, които е трябвало да бъдат планувани, когато е юридически законът. “

Отговорността е трансферирана върху орган, който би трябвало да поеме всички негативи от дейностите на разнообразни държавни структури и органи , безапелационен е Калинов.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР